Hit Enter to search or Esc key to close
Blog thumbnail

Real Estate: Αυτός ο δείκτης πού θα φτάσει;

Real Estate: Αυτός ο δείκτης πού θα φτάσει;

Blog thumbnail ,

Πηγή: Athens Voice

Οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα, αλλά οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα είναι πολλοί

Ρεπορτάζ: Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων για πώληση και ενοικίαση, η Golden Visa, το airbnb, οι τιμές στο Spitogatos.gr, οι όροι αναβάθμισης κτιρίων

Aνάρτηση απελπισμένου φίλου που ψάχνει για σπίτι: «Αμπελόκηποι, διαμέρισμα εσωτερικό (όχι προσόψεως), μπάνιο και κουζίνα χρέπια, 53 τ.μ.: 420 ευρώ. Τι γίνεται ρε παιδιά;». Αντίστοιχες αγγελίες υπάρχουν και στην κατηγορία «πωλήσεις», γενικότερα οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα, ακόμα και σε περιοχές που, πιθανώς, δεν δικαιολογούν μια τέτοια τάση. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης, όπου τα ακίνητα έχασαν το 50 με 60% της αξίας τους, την τελευταία διετία οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν. Από τα μέσα του 2017 έως και σήμερα, στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα, έχουν πάρει περίπου ένα 20 με 25%», λέει ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Εξηγώντας πώς εξελίχθηκε το πράγμα, λέει ότι «αφενός οι τιμές συμπιέστηκαν πολύ, αφετέρου η Αθήνα άρχισε να γίνεται μόδα. Όταν ακόμα και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας αλλά και σε γειτονιές όχι υποβαθμισμένες, για παράδειγμα πάνω από την Πατησίων, στα Εξάρχεια και τους Αμπελόκηπους, πουλούσαμε 500 ευρώ το τετραγωνικό, κάποιοι ξένοι είδαν την ευκαιρία, ήρθαν και αγόρασαν μαζικά. Είτε για μικρότερες επενδύσεις, όπως για την Golden Visa που δίνει άδεια παραμονής με αγορά ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ, είτε για μεγαλύτερες, πάντα στον τομέα του τουρισμού, όπου ολόκληρα κτίρια αγοράστηκαν είτε για να γίνουν ξενοδοχεία είτε airbnb. Στήθηκαν εδώ ξένες εταιρείες που αγόρασαν ακίνητα και τα μεταπώλησαν πάλι σε ξένους». Στο ερώτημα αν έχει λογική η άνοδος των τιμών των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη άνοδος στην αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων, ή αν πρόκειται για φούσκα, ο μεσίτης σημειώνει ότι η οικονομική κατάσταση εντός της Ελλάδας είναι κάτι ανεξάρτητο, αφού ο μεγάλος όγκος των χρημάτων ήρθε απ’ έξω – με μία από τις συνέπειες να είναι η αλλαγή «εθνικότητας» σε μεγάλο αριθμό ακινήτων. Όσο για την επόμενη μέρα, ο κ. Ποταμιάνος αναφέρει ότι «βρισκόμαστε στην περίοδο όπου η αγορά χωνεύει την πραγματικότητα, αναμένοντας να δούμε αν το επόμενο σκαλοπάτι θα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εγώ εκτιμώ ότι θα είναι προς τα πάνω, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Περιμένουμε πότε θα νομοθετηθεί το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές, πότε οι τράπεζες και τα funds θα βγάλουν στην αγορά τα ακίνητα που έχουν μπλοκάρει, ποια μέτρα θα ληφθούν για το airbnb, αν θα συνεχίσουν να έρχονται νέοι επενδυτές, γιατί τους τελευταίους μήνες η ροή τους έχει μειωθεί, συζητείται όμως να αλλάξει και το καθεστώς χορήγησης της Golden Visa».

Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες;
Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργήσει η άνοδος της τιμής των ακινήτων, μήπως κάποιοι ζητούν όσα τους λείπουν; «Οι υπερβολές σίγουρα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Όμως, δεν μπορείς να πεις αν οι υπερβολές είναι κανόνας ή εξαίρεση όταν σε μια αγορά που πέφτει όλοι είναι καταθλιπτικοί και σε μια αγορά που ανεβαίνει όλοι είναι υπεραισιόδοξοι. Τώρα είμαστε στη φάση που η αγορά ανεβαίνει. Πολλοί μετά από 10 δύσκολα χρόνια θέλουν, τρόπον τινά, να πάρουν το αίμα τους πίσω, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αν θέλει κάποιος πραγματικά να πουλήσει το ακίνητό του και όχι να το βλέπει αιωνίως ανεβασμένο στην αγγελία χωρίς να χτυπάει ποτέ το τηλέφωνο, θα πρέπει να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού κι όχι μόνο να κοιτάει τις άλλες αγγελίες γιατί οι τιμές εκεί δεν είναι πάντα ενδεικτικές», λέει ο κ. Ποταμιάνος. Άλλωστε και οι παράγοντες που διαφοροποιούν τις τιμές, ακόμη και δύο διπλανών διαμερισμάτων, είναι δεκάδες: για παράδειγμα, το ένα μπορεί να είναι ανακαινισμένο και το άλλο όχι, το ένα να είναι στη γωνία και το άλλο όχι, το ένα να έχει μπαλκόνι και το άλλο να μην έχει, το ένα να το βλέπει ο ήλιος και το άλλο όχι κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα, αν υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες, ο μεσίτης απαντά ότι «πάντα υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά αναλόγως την περίοδο ανάλογη είναι και η ευκαιρία. Όταν πουλούσαμε 500 ευρώ το τετραγωνικό πιθανώς η ευκαιρία να ήταν στα 300. Αν τώρα πουλάμε 1.000 ή 1.500 ευρώ η ευκαιρία δεν θα είναι πάλι 300, αλλά 500 ή 700. Είναι απλό, ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν και τα δεδομένα της ευκαιρίας».

Οι τιμές στο Spitogatos.gr

Σύγκριση του τρίτου τριμήνου 2019 με το τρίτο τρίμηνο 2018, βάσει του δείκτη SPI – Spitogatos Property Index. Προσέξτε: πρόκειται για τις τιμές που ζητούνται, όχι για αυτές στις οποίες κατέληξαν οι αγοραπωλησίες

Τιμές κατοικιών προς πώληση

 • Επικράτεια +7,40%
 • Κέντρο Αθήνας +25,30%
 • Βόρεια Προάστια +6,10%
 • Νότια Προάστια +10,40%
 • Δυτικά Προάστια +9,40%
 • Ανατολικά Προάστια +3,30%
 • Πειραιάς +17,60%

Τιμές κατοικιών προς ενοικίαση

 • Επικράτεια +8,90%
 • Κέντρο Αθήνας +2,40%
 • Βόρεια Προάστια +9
 • Νότια Προάστια +4,20%
 • Δυτικά Προάστια +23,8%
 • Ανατολικά Προάστια -2,80%
 • Πειραιάς +10,60%

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *